Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Προκλητική μεθόδευση το κλείσιμο σχολείων στο Νομό Καρδίτσας


  
Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση επιβεβαιώνει τον τίτλο της ως κυβέρνηση του μεσονυχτίου. Αυτή τη φορά τη συνήθη τακτική ακολούθησε και το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώνοντας αργά το βράδυ της Κυριακής τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων σε όλη την Ελλάδα.
 Αυτό το σχέδιο συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολικών μονάδων καταδεικνύει με τον πιο σαφή τρόπο το πώς λειτουργεί αυτή η κυβέρνηση. Στήνοντας έναν προσχηματικό διάλογο με στόχο την παραπλάνηση και εξαπάτηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων καθώς αυτό που τελικά έλαβε υπόψη η Υπουργός κα. Διαμαντοπούλου ήταν οι εισηγήσεις των διορισμένων περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης.
Οι συνέπειες της εφαρμογής αυτού του σχεδίου συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολικών μονάδων θα είναι ολέθριες ειδικά για την ύπαιθρο καθώς θα οδηγήσει σταδιακά στην ερήμωση της και σε ένα νέο κύμα αστυφιλίας. Σημαντική θα είναι ακόμη η επιβάρυνση των δήμων καθώς θα αναλάβουν το έργο της μεταφοράς των μαθητών. Φυσικά το κόστος αυτό θα μετακυλήσει στους πολίτες μέσα από αυξήσεις των δημοτικών τελών καθώς δεν προβλέπεται καμιά επιπλέων οικονομική ενίσχυση των δήμων για αυτό το σκοπό.
Ειδικότερα όμως για το Νομό Καρδίτσας η μελέτη του σχεδίου συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολικών μονάδων εγείρει πολλά ερωτήματα:
  • Γιατί στο Νομός Καρδίτσας γίνονται πολύ περισσότερες συγχωνεύσεις και καταργήσεις από ότι αναλογικά αντιστοιχεί;
  • Γιατί χάνονται περισσότερες οργανικές θέσεις από ότι ακόμα και στο Νομό Αττικής;
Δεν είναι δυνατό στο Νομό Καρδίτσας να γίνονται 30 συγχωνεύσεις δημοτικών σχολείων που αντιστοιχούν σε 92 σχολεία και στην Α΄ Αθήνας να γίνονται μόλις 28 συγχωνεύσεις που αντιστοιχούν σε μόνο 70 σχολεία. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα που καταδεικνύει την τεράστια αδικία ή τον απίστευτο δόλο είναι και η σύγκριση με το Νομό Λάρισας όπου έγιναν μόλις 28 συγχωνεύσεις που αντιστοιχούν σε 64 σχολεία. Ταυτόχρονα στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση καταργούνται στο Νομό μας 8 Γυμνάσια και Λύκεια ενώ στην Αττική μόλις 5, τη Λάρισα και τη Μαγνησία μόνο 1.
Αυτός ο μεγάλος αριθμός καταργήσεων και συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων στο Νομό μας έχει βέβαια επίπτωση στους δασκάλους και τους καθηγητές. Χαρακτηριστικά μόνο στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση χάνονται 105 οργανικές θέσεις δασκάλων, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός στο Νομό Λάρισας είναι μόλις 60.
Είναι πραγματικά απορίας άξιο το τι ακριβώς συνέβη στην περίπτωση του Νομού μας.
  • Μήπως η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευση κα. Πράντζου γνωρίζει κάτι σχετικά;
  • Μήπως μπορεί να μας πει ποια ήταν η πρόταση που κατέθεσε στο Υπουργείο για το Νομό μας;
  • Μήπως η Νομαρχιακή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο γραμματέας της κ. Σίσκος γνωρίζει τι συνέβη;
  • Εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να συμφωνούν με τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων όπως είχαν δηλώσει και σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου; 
  • Εξακολουθούν ακόμη να στηρίζουν αυτή την πολιτική των συγχωνεύσεων και των καταργήσεων παρόλο που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην ερήμωση του Νομού Καρδίτσας;
Καλούμε την Υπουργό Παιδείας να αναθεωρήσει τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων ειδικά στο Νομό Καρδίτσας καθώς γίνεται πλέον αντιληπτό πως η πρόταση που κατατέθηκε από την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης κα. Πράντζου ήταν έκτος πραγματικότητας.

Δημ. Τοπική Επιτροπή

Ν.Δ. Δήμου Σοφάδων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου