Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Κ. Πατσιαλής: Να μην υποβαθμιστεί το 2ο Δημοτικό σχολείο Παλαμά



Άμεση ήταν η κινητοποίηση γονέων και διδασκόντων, που πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας

 Ανάστατοι οι γονείς των μαθητών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Παλαμά, από την είδηση που αφορά την υποβάθμιση του ιστορικού σχολείου από 7/θέσιο που είναι σήμερα σε 4/θέσιο. Αντιπροσωπεία του συλλόγου Γονέων επισκέφτηκαν χθες το πρωί το δήμαρχο Παλαμά κ. Πατσιαλή, ζητώντας τη στήριξη και παρέμβασή του στο αίτημά τους, να παραμείνει ως έχει το σχολείο των παιδιών τους. Ποτέ άλλοτε από την ίδρυσή του δεν ήταν 4/θέσιο το εν λόγω σχολείο, όπως και κανένα άλλο στην πόλη του Παλαμά.
Ο «Καλλικράτης» που έρχεται στο χώρο της παιδείας από την ερχόμενη σχολική χρονιά, σαρώνει εκατοντάδες σχολεία σε όλη τη χώρα. Από τη «σκούπα» που επιχειρεί  το υπουργείο Παιδείας, δεν γλιτώνουν και σχολεία που -ακόμα και με τις προϋποθέσεις που θέτει η υπουργός κα Διαμαντοπούλου - μπορούν να παραμείνουν και να λειτουργήσουν ως έχουν, προσφέροντας σωστή και ολοκληρωμένη μόρφωση.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και το 2ο Δημοτικό του Παλαμά, που από τη δεκαετία του ‘50 που λειτουργεί, η κάθε τάξη είχε την αυτονομία της - καθώς πάντα λειτουργούσε με έξι (6) τουλάχιστον αίθουσες. Ακόμα και με τα τμήματα των 25 μαθητών που θέλει η κυβέρνηση, το 2ο Δημοτικό σχολείο πληροί τις προϋποθέσεις να είναι 6/θέσιο, υποστηρίζουν οι γονείς.
Σύμφωνα με την πρόταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, κλείνουν και τα σχολεία Μάρκου και Γοργοβιτών. Το πιο περίεργο όμως είναι ότι οι μαθητές αυτών των χωριών καλούνται να φοιτήσουν στο 3ο Δημοτικό του Παλαμά (το πιο μακρινό) και όχι στο κοντινότερο 2οΔημοτικό.
«Με ποια λογική θα περνάνε τα παιδιά από το 2ο Δημοτικό, θα διασχίζουν την πόλη και θα πάνε στην άλλη άκρη του Παλαμά όπου βρίσκεται το 3ο Δημοτικό; Ποιος έκανε αυτή τη φαιδρή πρόταση;» αναρωτιόταν χθες οι γονείς…
Από τη μεριά του, ο δήμαρχος Παλαμά κ. Πατσιαλής, άκουσε τους γονείς και δεσμεύτηκε να παρέμβει προς κάθε κατεύθυνση για να μην υποβαθμιστεί το 2ο Δημοτικό Σχολείο Παλαμά (όπως και κανένα από τα άλλα δύο σχολεία της πόλης).

Συνέλευση γονέων - δασκάλων

Άμεση ήταν η κινητοποίηση όλων των γονέων των μαθητών του 2ου Δημοτικού, οι οποίοι λίγο αργότερο πραγματοποίησαν συνέλευση του συλλόγου τους σε αίθουσα του σχολείου, παρουσία του δημάρχου κ. Πατσιαλή, του προϊσταμένου του 4ου Γραφείου Παλαμά κ. Τεντολούρη και των διδασκόντων του σχολείου.
Αποφασίστηκε να κλείσει το σχολείο Δευτέρα και Τρίτη και να προχωρήσουν (γονείς και διδάσκοντες) σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας στη Λάρισα (πράγμα το οποίο και πραγματοποίησαν αμέσως μετά τη συνέλευση), ζητώντας από την διευθύντρια κ. Πράντζου να πάρει πίσω όλα όσα σχεδιάζονται για την υποβάθμιση του σχολείου.
Εν τω μεταξύ, ο σύλλογος γονέων και ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου σε ανακοινώσεις τους (που θα σταλούν στον Τύπο, στις διευθύνσεις εκπαίδευσης, στο υπουργείο και στους τοπικούς βουλευτές) τονίζουν τους λόγους που το 2ο Δημοτικό σχολείο πρέπει να παραμείνει ως έχει (7/θέσιο).
Karditsa.tk Youtube

Ανακοίνωση συλλόγου γονέων

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
«Σε έκτακτη συνέλευση του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Παλαμά, σήμερα 14 Μαρτίου 2011 και ώρα 11.30πμ, αφού έγινε γνωστή η απόφαση του ΥΠΔΒΜΘ σχετικά με τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων αποφασίστηκαν τα εξής:
Δεν συντρέχει κανένας λόγος για τον υποβιβασμό του σχολείου:
1. Το σχολείο λειτουργεί ως 6/θέσιο από τη δεκαετία του ‘50. Τα τελευταία χρόνια δε, αναβαθμίστηκε και λειτουργεί ως 7/θέσιο.
2. Ο αριθμός των μαθητών δεν δικαιολογεί τον υποβιβασμό σε 4/θέσιο. Σε περίπτωση υποβιβασμού οι μαθητές ξεπερνούν τον αριθμό των 25 μαθητών ανά τμήμα και των 15 σε τμήματα συνδιδασκαλίας.
3. Η κτιριακή υποδομή του σχολείου είναι πολύ καλή με επαρκή αριθμό αιθουσών, με αύλειο χώρο κατάλληλο για το παιχνίδι των μαθητών.
4. Προκαλείται μεγάλη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία.
5. Ο υποβιβασμός του σχολείου δεν γίνεται για παιδαγωγικούς λόγους όπως ισχυρίζεται η υπουργός, αλλά καθαρά για οικονομικούς.
6. Οι γονείς είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν να περάσει το μέτρο αυτό, γιατί είναι αναχρονιστικό, αντιπαιδαγωγικό και γίνεται σε βάρος της κοινωνίας αλλά και κυρίως των ίδιων των παιδιών μας.»

Ανακοίνωση συλλόγου διδασκόντων

Στην ανακοίνωση - διαμαρτυρία του συλλόγου διδασκόντων του 2ου Δημοτικού, την οποία υπογράφουν οι 10 εκπαιδευτικοί του σχολείου, αναφέρονται τα εξής:
«Το υπουργείο Παιδείας, εφαρμόζοντας το υπάρχον νομικό πλαίσιο, προχώρησε σε συνενώσεις και υποβιβασμούς σχολείων προς όφελος του μαθητή, με κριτήρια πρωτίστως «παιδαγωγικά». Χωρίς να μελετήσει την περίπτωση του σχολείου μας προχώρησε στον υποβιβασμό του από 7/θέσιο σε 4/θέσιο.
Το σχολείο μας λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια με σταθερό αριθμό μαθητών 100-110. Σύμφωνα με το νόμο για τα ολιγοθέσια σχολεία, για να γίνει συγχώνευση τάξεων δεν πρέπει να έχουμε αριθμό μαθητών μεγαλύτερο από 15 και για τις δύο τάξεις. Στο σχολείο μας θα αναγκαστούμε να κάνουμε συγχώνευση τάξεων με αριθμό μαθητών 38, υποβαθμίζοντας την ποιότητα εκπαίδευσης.
Επειδή στο σχολείο μας υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές, σας ζητάμε να λάβετε υπόψη σας τα αιτήματά μας προκειμένου να παραμείνει όπως είναι για την ομαλή λειτουργία του.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου