Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟΚΤΑ ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΚΑΡΔΙΤΣΑ


 Τέσσερις κινητές μονάδες Υγείας, υπό τύπον μικρών κινητών νοσοκομείων, πρόκειται να τεθούν οσονούπω σε λειτουργία, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Διοικητή της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας κ. Πέτρου Τομάρα, ο οποίος συμμετείχε χθες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας με θέμα την πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη. Η απόκτηση των 4 κινητών μονάδων υγείας από την 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη αφού θα παράσχουν πρωτοβάθμιες υπηρεσίες σε συστηματική βάση. Όπως σημείωσε ο κ. Τομάρας, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο και πλέον αναμένουμε τις αναγκαίες άδειες ακτινοπροστασίας από τον «Δημόκριτο». «Έχουμε προχωρήσει στην εκπαίδευση του προσωπικού και στην προμήθεια αναλωσίμων και πιστεύουμε πως σύντομα θα λειτουργήσουν οι μονάδες» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τομάρας, διευκρινίζοντας ότι σε πρώτη φάση οι μονάδες θα δουλέψουν με προσωπικό των νοσοκομείων και στο μέλλον θα καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό.
 Τι περιέχουν
Οι τέσσερις αυτές κινητές μονάδες, οι οποίες θα είναι λειτουργούν ανά 2 (αιματολογική - ακτινολογική) θα περιέχουν: Τύπος Α’: Ηλεκτροκαρδιογράφο, Σπιρόμετρο, Υπερηχοτομογράφο, Απλό ιατρικό εξοπλισμό (πιεσόμετρο - στηθοσκόπιο - σακχαρόμετρο κ.λ.π.), Ακτινολογικό θώρακος, Μαστογράφο, Εμφανιστήριο ξηράς εκτύπωσης, Ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος 75 KVA, Ξενοδοχειακό εξοπλισμό, Εξοπλισμό πληροφορικής, Υδραυλική Εγκατάσταση, Κεντρική κλιματιστική μονάδα θέρμανσης και ψύξης (25.000 BTU, Πλήρης Ακτινοπροστασία, χώρο γραμματείας και αναμονής δυο ατόμων. Τύπος Β΄: Ηκεκτροκαρδιογράφο με σπιρόμετρο, Σύστημα μέτρησης Οστικής Πυκνότητας με υπερήχους, Απλό ιατρικό εξοπλισμό (πεσόμετρο - στηθοσκόπιο - σακχαρόμετρο κ.λ.π.), Πλήρως εξοπλισμένο Μικροβιολογικό - Αιματολογικό Εργαστληριο, ψυγείο αίματος, Ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος 25 KVA, Ξενοδοχειακό εξοπλισμό, Εξοπλισμό πληροφορικής, Υδραυλική Εγκατάσταση, Κεντρική κλιματιστική μονάδα θέρμανσης και ψύξης (25.000 BTU, χώρο γραμματείας και αναμονής δυο ατόμων»
Η σύσκεψη
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Τσιάκος, οι Διοικητές των Νοσοκομείων Τρικάλων και Καρδίτσας κα Πέτσα και κ. Ευθυμίου, ο Επιστημονικός Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ογκολογίας κ. Μανώλης Αμπατζόγλου και υπηρεσιακοί παράγοντες. Από την πλευρά του ο κ. Τσιάκος εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του σε θέματα που άπτονται της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης των πολιτών και σημείωσε: «Αυτή η συνεργασία από τώρα και στο εξής πρέπει να ενταθεί και κοινός στόχος όλων θα είναι η άμεση λειτουργία αυτών των κινητών μονάδων για τις οποίες το ελληνικό κράτος έχει δαπανήσει ένα πολύ σημαντικό ποσό. Όσον αφορά την Αντικαρκινική Εταιρεία, γνωρίζω το έργο της και πιστεύω ότι θα πρέπει να γίνει φάρος για το τι πρέπει να γίνει από ‘δω και πέρα. Εκτίμησή μου είναι ότι ειδικά σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα όπως είναι ο τομέας της υγείας ο οποίος είναι και πυλώνας του κοινωνικού μας ιστού, θα πρέπει η πολιτεία να μην έχει ως μοναδικό γνώμονα το οικονομικό κόστος αλλά και το κοινωνικό. Και το κοινωνικό κόστος στην περιοχή μας θα είναι πολύ μεγάλο σε περίπτωση συγχωνεύσεων ή συνεφημερεύσεων, διότι υπάρχουν πολλά άτομα σε απομακρυσμένα από την Καρδίτσα χωριά, που δεν μπορούν να μετακινηθούν και φυσικά είμαστε αντίθετοι σε μια τέτοια λογική».
Ο κ. Τομάρας
Σύμφωνα με τον κ. Τομάρα, πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα εφαρμοσθεί σύντομα στη Θεσσαλία και θα δώσει την δυνατότητα παροχής πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, στις οποίες, η παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι ανεπαρκής. Η δημιουργία των μονάδων είναι συνολικού προϋπολογισμού κάτι παραπάνω από 1.600.000 ευρώ.
Οι τέσσερις μονάδες, θα είναι εφοδιασμένες με σύγχρονο εξοπλισμό και στελεχωμένες από άρτια εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό. Θα κινούνται στον ευρύτερο χώρο της Θεσσαλία και ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές, στις επαρχίες και τα νησιά, προκειμένου να παρέχουν επιτόπια εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα, υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης αλλά και προληπτικής ιατρικής στον πληθυσμό των απομακρυσμένων περιοχών που μέχρι σήμερα εξυπηρετείται κυρίως από αγροτικά ιατρεία. Αναλυτικά: «Έχουμε 4 κινητές μονάδες οι οποίες αφορούν σε ευρύτερο φάσμα κάλυψης υγειονομικών αναγκών και είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε και να λάβουμε κάποια τεχνογνωσία. Να δούμε πως θα ξεκινήσουμε τις μονάδες και να δείξουμε και τη στήριξή μας στο Ελληνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο. Οι δικές μας 4 κινητές μονάδες (θα λειτουργούν ανά δύο -αιματολογική & ακτινολογική) θα πρέπει να προετοιμάσουμε πολύ καλά τη λειτουργία τους γιατί δεν γίνεται να ξεκινάς μια τέτοια προσπάθεια χωρίς να έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. Αυτό που περιμένουμε είναι η έγκριση για την ακτινοπροστασία και κάποια άλλα μικρά αλλά σημαντικά θέματα να επιλυθούν. Αυτό που θέλουμε είναι συνεργασία από την Τ.Α. και την Περιφέρεια ώστε να προχωρήσουν αυτά τα προγράμματα υγειονομικής φροντίδας. Όσο οι υπηρεσίες αυτές μας ανήκουν θα τις συνεχίσουμε και έπειτα που θα περάσουν στις αρμοδιότητες της Τ.Α. θα προσφέρουμε την εμπειρία μας και τη συνεργασία μας».
Καθυστέρηση παραλαβής
Σε σχετική ερώτηση για την καθυστέρηση που σημειώθηκε όσον αφορά στην παραλαβή των μονάδων, ο κ. Τομαράς υπογράμμισε: «Παραλάβαμε τις κινητές μονάδες στις αρχές του καλοκαιριού. Δεν είναι ασθενοφόρα που μόλις τα παραλαμβάνεις τα βάζεις σε κίνηση. Είναι μικρά νοσοκομεία και χρειάζεται μια σειρά από ενέργειες για τη λειτουργία τους. Περιμένουμε νομοθετική ρύθμιση που να προβλέπει οργανισμό για τις μονάδες και προσωπικό. Εμείς ωστόσο έχουμε κάνει εκπαίδευση προσωπικού και θα αρχίσουμε να λειτουργούμε τις μονάδες χωρίς να έχουμε το μόνιμο προσωπικό, αλλά με αποσπάσεις από το νοσοκομείο. Η καθυστέρηση μπορεί να ακούγεται σημαντική αλλά δεν είναι μεγάλη αν σκεφτεί κανείς ότι το έργο των μονάδων είναι σοβαρό και δεν θα μπορούσαμε να τις λειτουργήσουμε χωρίς να κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες».
Χρονοδιάγραμμα λειτουργίας
Ακριβές χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία των κινητών μονάδων ο κ. Τομαράς δεν έδωσε, είπε όμως, ότι θα λειτουργήσουν πολύ πριν το καλοκαίρι. Όσον αφορά στο έργο που αυτές θα παρέχουν είπε: «Θα κάνουμε κάποιες εξετάσεις στον πληθυσμό, θα καταγράφονται τα αποτελέσματα και θα έχουμε επανεξέταση σε τακτά χρονικά διαστήματα, για παρακολούθηση των πολιτών. Σε όσες περιπτώσεις βρεθούν κάποια ευρήματα τότε θα πρέπει να εξασφαλίσουμε τη διαδικασία ώστε αυτό να μη μείνει στο αρχείο και να προχωρήσει. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ξανά στην Ελλάδα, και το ξεκινάμε εμείς πρώτη φορά».
Συγχωνεύσεις νοσοκομείων
Τέλος, ο κ. Τομάρας ρωτήθηκε για τις φημολογούμενες συγχωνεύσεις ή συνεφημερεύσεις νοσοκομείων. «Η χώρα περνά μια πολύ δύσκολη φάση. Στον τομέα της υγείας ξέρουμε όλοι ότι υπάρχουν κάποιες σπατάλες και χρειάζεται ένα μάζεμα. Σε κάποιες περιοχές έχουν δημιουργηθεί νοσοκομεία, κλινικές κλπ με την πίεση των τοπικών παραγόντων. Αυτό που διαμήνυσε η κυβέρνηση είναι ότι δεν κλείνει κανένα νοσοκομείο και κανένα Κ.Υ. Όμως δεν υπάρχουν άλλα χρήματα για να χρηματοδοτηθεί περαιτέρω ανάπτυξη. Δεν μπορούν όλα τα νοσοκομεία να αποκτήσουν όλες τις κλινικές που χρειάζονται ή που έχουν διπλανά τους νοσοκομεία. Συζητάμε τις συν-εφημερεύσεις και μόλις συγκεντρώσουμε όλα τα στοιχεία θα ξέρουμε…»
Ο κ. Αμπατζόγλου
Μια ανάλυση των στοιχείων από την παραμονή της ογκολογικής μονάδας στην Καρδίτσα, έκανε ο Επιστημονικός Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ογκολογίας κ. Μανώλης Αμπατζόγλου. «Το πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας στο Ν. Καρδίτσας, ξεκίνησε από τις 20 Σεπτεμβρίου 2010. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 4.500 εξετάσεις σε γυναίκες ηλικίας από 25 έως 65 ετών, μαστογραφίες και ΠΑΠ τεστ και συγκεκριμένα έχουν γίνει 2.100 μαστογραφίες και 2.400 λήψεις για τεστ Παπανικολάου. Από τα μέχρι στιγμής ευρήματα που έχουμε, ο Νομός Καρδίτσας δεν διαφέρει από τα ευρήματα που είχαμε σε άλλους νομούς. Αυτό το πρόγραμμα για πληθυσμιακό έλεγχο έχει ξεκινήσει στον ευρωπαϊκό χώρο από το 1989. Η Ελλάδα είχε την τύχη να είναι στις πρώτες 7 χώρες της Ε.Ε. που ξεκίνησε αυτή την προσπάθεια και εμείς συμμετείχαμε από την πρώτη στιγμή και μέχρι τώρα έχουμε εξετάσει περισσότερες από 350.000 γυναίκες σε όλη τη χώρα. Οι εξετάσεις αυτές προσφέρονται δωρεάν στις γυναίκες. Δεν επιχορηγούμαστε από κάποιον φορέα, δεν παίρνουμε χρήματα ούτε από την Ε.Ε. ούτε από το κράτος, ευτυχώς έχουμε την οικονομική δυνατότητα ακόμη και στις δύσκολες αυτές στιγμές που περνάμε να καλύπτουμε αυτές τις δαπάνες χάρη στη χορήγηση του Ελληνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου. Το Ελληνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτου είναι το αρχαιότερο αντικαρκινικό ίδρυμα που έχει φτιαχτεί στη χώρα μας, είναι αυτό που δημιούργησε τον Αγ. Σάββα και έχει παραχωρήσει τη χρήση του νοσοκομείου στο ελληνικό κράτος. Από τη διάγνωση των εξετάσεων σε ότι αφορά στις μαστογραφίες, το μεγαλύτερο ποσοστό βρέθηκε ότι ήταν φυσιολογικά τα ευρήματα και οι γυναίκες ενημερώθηκαν με ατομική επιστολή. Σε περίπου 220 γυναίκες βρέθηκαν μαστογραφικά ευρήματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει απαραίτητα πρόβλημα, αλλά ότι υπάρχει κάτι μη φυσιολογικό το οποίο χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση. Εμείς αυτή τη διερεύνηση την κάνουμε με περαιτέρω εξετάσεις. Εμείς δίνουμε τη δυνατότητα σε όσες γυναίκες θέλουν να κάνουν περαιτέρω εξετάσεις, να συνεχίσουν σε εμάς -πάντα δωρεάν- και για τις γυναίκες που πιθανά να χρειαστεί να χειρουργηθούν, τις παραπέμπουμε -χωρίς να τους κοστίσει τίποτα- στα τρία νοσοκομεία που συνεργαζόμαστε (Αγ. Σάββας, Ιπποκράτειο και Ερυθρός Σταυρός). Εάν κάποια γυναίκα θελήσει να πάει σε κάποιον άλλο γιατρό ιδιώτη ή δημόσιο, εμείς δίνουμε αντίγραφο των εξετάσεων για να μη χρειαστεί να επαναλάβουν τις εξετάσεις και το μόνο που ζητάμε είναι να μας ενημερώσουν με ένα αντίγραφο της ιστολογικής εξέτασης για να μπορέσουμε και εμείς να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα. Εκείνο που έχουμε διαπιστώσει από όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας είναι ότι έχουμε καταφέρει η ανίχνευση του καρκίνου του μαστού κυρίως, να γίνεται σε στάδιο 0 ή 1. Σε στάδια δηλαδή που μπορούμε να προσφέρουμε ιατρικά. Γιατί σε πιο πάνω στάδια δεν μπορούμε να δώσουμε σημαντική βοήθεια. Σε ποιότητα δεν υστερούμε σε τίποτα με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά προγράμματα. Στην Καρδίτσα η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή, γι’αυτό θα μείνουμε λίγο παραπάνω».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου